Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

$eξ γεμάτο ενοχές... | ΣΧΕΣΕΙΣ



$eξ γεμάτο ενοχές...


«Δεν θα κάνω $eξ πριν παντρευτώ», «Το $eξ είναι αμαρτία», «Αν έχεις επιθυμίες, είσαι ανώμαλος», «Αν αυνανίζεσαι μπορεί να τρελαθείς». Μπορεί να θεωρούμε ότι αυτές οι σκέψεις ανήκουν σε μια άλλη γενιά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια...


έρνουμε στο επίκεντρο γυναίκες άνω των 35 και παρατηρούμε τις συμπεριφορές τους αναφορικά με το $eξ. Οι κλήσεις που φτάνουν στη Συμβουλευτική Γραμμή $eξουαλικής Υγείας δείχνουν να φανερώνουν μία κοινή, κρυφή επιθυμία: «Να ζήσω τη χαρά του $eξ, χωρίς ντροπές και αναστολές». Για αυνανισμό, λοιπόν, ούτε συζήτηση• αυτός, όπως εξακολουθούν πολλές να πιστεύουν, είναι μόνο για τους άντρες. Έτσι, οι ίδιες, παρόλο που ποθούν την ηδονή, πνίγονται μέσα στον καθωσπρεπισμό τους και μένουν άπραγες. Άλλωστε, γονείς, φίλες, ΜΜΕ και σχολείο ήταν εκεί από μικρή ηλικία για να τους μάθουν πως το $eξ σημαίνει απαραίτητα και γάμος, ενώ αντίστοιχα στερεότυπα συνθέτουν επί μια σειρά χρόνων και τη $eξουαλική τους αγωγή. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες μεγαλώνουν ξέροντας πως το $eξ είναι αντρικό προνόμιο• οι άντρες έχουν ως κύριο μέλημά τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, υπακούοντας στα ένστικτά τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν το $eξ δεν έχει σκοπό την αναπαραγωγή, γίνεται μόνο για να ολοκληρώσει ο άντρας.


Κάπως έτσι, η $eξουαλική επιθυμία ορίστηκε ως αντρικό χαρακτηριστικό, που δεν ταιριάζει σε μία γυναίκα. Η μόνη αφύπνιση; Η απώλεια οργασμού ή μία σχέση χωρίς ενθουσιασμό και πάθος, η οποία συχνά καταλήγει στο χωρισμό ή σε ένα συγκαταβατικό γάμο. Ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που εμφανίζουν τις γυναίκες κατά την οργασμική τους κορύφωση να «βλέπουν πυροτεχνήματα» ή να έχουν αντίστοιχες υπερβολικές αντιδράσεις, δεν βοηθούν. Κι αυτό γιατί όσες δεν θεωρούν ότι τέτοια φαινόμενα ανήκουν στη «σφαίρα της φαντασίας», περιμένουν να αισθανθούν κάτι ανάλογο και αγωνιούν για την προσωπική τους «κινηματογραφική» κορύφωση, πράγμα που στο τέλος τις κάνει να νιώθουν πιο ανεπαρκείς και τις αφήνει απογοητευμένες.


Αναφορικά με τις γυναίκες που ντρέπονται να διεκδικήσουν την ηδονή, ακόμη και μέσα σε μία σχέση που ο σύντροφος είναι παρών, δείχνει ενδιαφέρον και προσπαθεί να τις κάνει να περνούν καλά, αλλά δεν τα καταφέρνει, είναι προφανώς γαλουχημένες με την αντίληψη πως το $eξ είναι ντροπή, γι’ αυτό και φοβούνται να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν η ανάγκη για $eξουαλική ικανοποίηση είναι εκεί και χτυπά την πόρτα, η γυναίκα, αν θέλει, μπορεί να απαντήσει. Το σώμα είναι δικό της κι αν επιθυμεί να χαρεί το $eξ με το σύντροφό της, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Αυτή η γυναίκα ξεκινά τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα προσπαθώντας να απενοχοποιήσει το $eξ για τον εαυτό της και –αν είναι μητέρα– για τα παιδιά της και ειδικά για την κόρη της. Ενδιαφέρεται, λοιπόν, να μάθει τι σημαίνει η $eξουαλική επαφή για μια σχέση, τι καλό κάνει στον άνθρωπο και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενημερώνεται για την πλήρη $eξουαλική της λειτουργία –γι’ αυτό και πρέπει να έχει όλες τις πληροφορίες που συνδέουν το σώμα και την ψυχική της υγεία με το $eξ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μάθει και να αποδεχθεί το σώμα της και τις ανάγκες του και να συνειδητοποιήσει τις απολαύσεις που μπορεί να τις προσφέρει και τις οποίες δικαιούται να χαρεί στο έπακρο.


Αγγελική Τζάνου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ





$eξ γεμάτο ενοχές... | ΣΧΕΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου